Wat kost het om een app te laten maken?

De kosten van het laten maken van een app zijn sterk afhankelijk van de eisen die je aan de app stelt.

In 4 stappen schetsen we je een beeld van de verschillende factoren waar je allemaal aan kunt denken als je een app wilt laten maken. Deze factoren zijn van grote invloed op het uiteindelijke kostenplaatje.

1. Wat voor soort app wil je?

 
Bedenk ten eerste wat het doel van je app moet zijn,
wat voor soort app wil je laten maken?

Is dit een:

  • Serviceverlening-app (denk bijvoorbeeld aan: Nefit eService)
  • Communicatie-app (denk bijvoorbeeld aan: WhatsApp)
  • Educatie-app (denk bijvoorbeeld aan: DuoLingo)
  • Entertainment-app (denk bijvoorbeeld aan: NPO Uitzending Gemist, RTLXL)
  • Informatieverschaffings-app (denk bijvoorbeeld aan: NS, Schiphol of ANWB)
  • Gezondheids-app (Runkeeper, SmokeAlert, Runtastic, Eetwijzer)
 
De keuze voor de soort app dat je wilt laten maken, bepaalt mede de soort functies die de app moet krijgen om het uiteindelijke doel met de app te bereiken.

2. Welke functies moet de app krijgen?

 
Hoe meer functies je app moet krijgen, hoe meer tijd een app-ontwikkelaar kwijt is aan de ontwikkeling.

Het uurtarief van een applicatie-ontwikkelaar in Nederland schommelt tussen de € 50,- en € 100,- per uur. Aan de hand van de inschatting van het aantal uur dat een ontwikkelaar nodig heeft kan een prijsopgave gemaakt worden.

Hieronder een lijst met aspecten waar je over na kunt denken en die de kostprijs van je app gaan bepalen:

  • Welke functies van het apparaat (smartphone, tablet, smartwatch) dienen te worden gebruikt? Bijvoorbeeld de camera of GPS functie.
  • Moeten gebruikers kunnen inloggen?
  • Hoe veilig moet de app zijn?
  • Wil je statistieken bijhouden en welke?
  • Wil je een beheersysteem hebben voor je app?
  • Moet de app push-berichten sturen om bijvoorbeeld nieuwe updates door te geven of om aan te geven dat er nieuws is?
  • Hoe zorg je voor betrokkenheid van je gebruikers? Wil je integratie met Facebook en/of andere social media?
  • Dient er een koppeling plaats te vinden met een database of ander back-end systeem?
  • Wordt de app multi-user? Met andere woorden: in geval van een game, kunnen meerdere spelers de game tegelijkertijd spelen?
 

3. Voor welke platformen laat ik mijn app ontwikkelen?

 
iOS, Android, Windows Phone: het zijn platformen om rekening mee te houden.

Elk platform betekent in principe een nieuw ontwikkeltraject. Als een app-ontwikkelaar 50 uur bezig is met het ontwikkelen van een app voor Android, dan kun je er rekening mee houden dat er nog eens 50 uur ontwikkeltijd bijkomt als je dezelfde app voor iOS of een ander platform wenst.

3.1 Native apps

Als een app gemaakt wordt voor een specifiek platform (mobiel besturingssysteem), dan spreken we over een native app. Dit is een app die gebruik kan maken van toestel- en platformspecifieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld: de muziekbibliotheek, camera, GPS, kompas, contactlijst, et cetera. Een native app is vaak sneller in gebruik doordat veel data ook offline beschikbaar is.

3.2 Web-apps

Als je een app wilt laten ontwikkelen die geen gebruik hoeft te maken van de functionaliteiten van je telefoon kun je ervoor kiezen om een web-app (mobiele website) te laten maken. Een web-app heeft als voordeel dat het niet gebonden is aan een platform. Eén versie van de app is voldoende voor alle soorten tablets, telefoons en PC's. Vooral voor apps die simpel van opzet zijn worden steeds vaker web-apps ontwikkeld. Hierdoor kunnen ook de kosten voor de app lager worden gehouden.

3.3 Hybride apps

Een hybride app, ook wel cross-platform app genoemd is een applicatie die deels bestaat uit een web-app (mobiele website) in HTML5 en deels uit een native app, zodat de voordelen van een web-app en een native app worden gecombineerd. Een hybride app werkt in principe op elk modern platform, zonder dat men voor elk merk apparaat opnieuw hoeft te ontwikkelen. Dit bespaart dus tijd en geld. 

Er is de laatste tijd veel ingespeeld op deze trend. Tot voorheen waren hybride apps niet voldoende om hele krachtige applicaties te maken, maar met de nieuwe ontwikkelomgevingen is het verschil tussen native apps en web-apps steeds kleiner geworden.

4. Welk verdienmodel hanteer ik?

 
Heb je al nagedacht over een verdienmodel?

Niet iedereen wil een app laten ontwikkelen om er geld mee te verdienen. Overheden of wetenschappelijke instituten hebben vaak andere motivaties.

Is je doel om geld te verdienen met de app zelf, dan zul je na moeten denken over een verdienmodel. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe gaat jouw app zichzelf terugverdienen en winstgevend worden?
  • Maakt je app onderdeel uit van een cross-mediale marketingstrategie of staat de app op zichzelf?
  • Wat wordt de verkoopprijs van de app in de appstore? Of is de app gratis te downloaden?
  • Maakt de app gebruik van in-app aankopen?
  • Wil je advertenties weergeven in je app?
 

Kosten app laten maken

Ten slotte

Al deze punten kunnen je uiteindelijke budget beïnvloeden. Samen met een AppGoeroe kun je bekijken wat er binnen jouw beschikbare budget mogelijk is.

Hoe beter je kunt omschrijven wat de app moet kunnen, hoe beter de app-ontwikkelaar je een indicatie kan geven van de te verwachten kosten.

 

Wil je vrijblijvende informatie ontvangen van onze AppGoeroes?

Plaats je idee of opdracht voor een app op AppGoeroes.nl en kom vrijblijvend in contact met verschillende app-ontwikkelaars.

Plaats opdracht