« overzicht App Nieuws

Financier je app met crowdfunding

Geplaatst: 16 mei 2015

Wat kost het om een app te laten maken? Het is één van de meestgestelde vragen over het ontwikkelen van een app. En helaas: een app bouwen is niet goedkoop. Zó krijg je het benodigde bedrag bij elkaar.

Financier je app met crowdfunding

De kosten van een app zijn helemaal afhankelijk van de gewenste functies en de complexiteit van je app. En laat je je app alleen ontwikkelen voor Android, of bijvoorbeeld ook voor iOS of Windows? Eén ding is zeker: een app laten bouwen is niet goedkoop en gaat je geld kosten. Heb je geen startkapitaal? Financier je app met crowdfunding!

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een 'alternatieve' manier van financieren. Je klopt niet aan bij een bank, maar vraagt particulieren om te investeren in jouw idee. Crowdfunding is niet (meer) alleen iets voor uberhippe start-ups in Amerika. Zo werd er in 2014 voor maar liefst 63 miljoen euro in crowdfunding geïnvesteerd in Nederland. In 2013 lag dit bedrag nog 'maar' op 32 miljoen euro. Hoezo crisis? Follow the money!

Hoe begin ik?

Er zijn tegenwoordig talloze crowdfundings-platforms te vinden op internet, zoals Crowdaboutnow.nl, Geldvoorelkaar.nl en Kickstarter.com. Totaal zijn er ongeveer 80 crowdfundingssites in Nederland. Een aantal daarvan is 'algemeen', terwijl een ander deel zich richt op specifieke markten. Kijk dus goed welk platform goed bij jou en jouw idee past. Daar start je vervolgens je campagne.

Campagne voeren

Het is uiteraard essentieel om in je campagne duidelijk te maken wat je project precies inhoudt. Hoeveel geld heb je nodig en waarvoor precies? Waarom wil je deze app gaan bouwen en wat is de toegevoegde waarde daarvan voor de markt (en dus je potentiële investeerders)? Start je crowdfundingscampagne bij je familie en vrienden. Een campagne zonder fans zal nooit de 'anonieme massa' bereiken. Is het begin eenmaal gemaakt? Pak dan door naar je kennissen en verdere netwerk. Tot slot kun je de rest van de crowd benaderen, die pas enthousiast zullen worden als je campagne al (deels) succes heeft.

Tips

Houd je campagne en project vooral persoonlijk. Wees onderscheidend en creatief, want je bent niet de enige ondernemer die het wil gaan maken. Creëer een band met jouw crowd door je investeerders gedurende je project op de hoogte te houden van de vorderingen. Mensen willen toch weten waar hun geld heen gaat. Heb je het vereiste geld bij elkaar? Gefeliciteerd, maar je bent er nog niet. Nu begint het pas! Houd ook na de crowdfundingscampagne contact met je investeerders en kom gemaakte afspraken (uiteraard) na. Heb jij jouw investeerders hun geld terug beloofd? Een deel van de winst? Of een extra functie binnen jouw app? Doe wat je hebt beloofd!

Marketing-talent?

Crowdfunding kan een goede manier zijn om relatief snel een starterskapitaal op te halen en je droom-app te realiseren. Tegelijkertijd vraagt crowdfunding ook een flinke dosis marketing-talent. Lastig wellicht, maar bedenk dan maar dat je als ondernemer altijd jezelf én je app zult moeten verkopen. Een crowdfundingscampagne is eigenlijk dus meteen een test om te kijken of het ondernemerschap echt bij je past. Krijg je de campagne niet van de grond? Dan was je idee voor een app wellicht toch niet zo leuk, of kun je misschien beter geen ondernemer worden. Een goede crowdfundingscampagne kan echter ook juist een gouden start voor je app-ondernemerschap betekenen. Een goede crowdfundingscampagne is immers een goede marketingcampagne. Precies de reden dat reeds gevestigde bedrijven als Ben & Jerry's ook aan crowdfunding doen.

Wat is jouw ultieme crowdfunding-voorbeeld? Hoe ben jij aan geld voor jouw app gekomen?

 

Bron: Appgoeroes.nl

 


Ander app-nieuws