« overzicht App Nieuws

Twitter lanceert eigen livestreaming-app Periscope

Geplaatst: 26 maart 2015

Het bedrijf gaat met die iPhone-app de concurrentie aan met het plotseling populair geworden Meerkat. Aan een Android-app wordt nog gewerkt, wanneer die komt is niet bekend.

Periscope en Meerkat zijn grotendeels hetzelfde qua opzet, zo blijkt uit tests van NU.nl. Met één druk op de knop wordt een livestream gestart. Andere gebruikers kunnen die stream bekijken en kunnen live commentaar intypen. In Periscope is het ook mogelijk om op het scherm te drukken om 'hartjes' te versturen.

Het voornaamste verschil tussen de twee apps is dat Periscope het terugkijken van livestreams mogelijk maakt nadat ze zijn afgelopen. Dit is 24 uur mogelijk, daarna verdwijnen streams alsnog automatisch van de dienst. Een van de belangrijkste 'regels' van Meerkat is juist dat er geen herhalingen mogelijk zijn.
Overname

Periscope werkte in eerste instantie onafhankelijk van Twitter aan een livestreaming-app, maar het bedrijf werd eerder dit jaar overgenomen door het sociale netwerk. In de tussentijd werd het in veertien dagen opgebouwde Meerkat plotseling razend populair, onder meer door een groot aantal streams vanaf het Amerikaanse South By Southwest.

Naar verluidt heeft Meerkat in een recente investeringsronde 12 miljoen dollar opgehaald en is de app inmiddels zo'n 52 miljoen dollar waard. Er zouden 300.000 mensen gebruikmaken van de iOS-app.

In eerste instantie was het binnen Meerkat mogelijk om direct alle Twitter-vrienden ook in de livestreaming-app te volgen. Mensen met Meerkat op hun telefoon kregen vervolgens automatisch pushberichten als een vriend een stream opstartte.

Twitter schakelde deze functie echter uit, waardoor het nu nodig is om binnen Meerkat apart vrienden te volgen. In de eigen app Periscope kunnen gebruikers wel direct een lijst van Twitter-kennissen zien, om hun direct te volgen.
Bekende mensen

Periscope lijkt ook meer te zijn opgezet om te gebruiken als losstaande app. Waar Meerkat voor het verspreiden van livestream-links vooral op Twitter vertrouwt, is het binnen Periscope gemakkelijk om streams te vinden die nu live zijn, en om eerdere uitzendingen terug te vinden.

Een Twitter-account is nodig om Periscope te gebruiken. Het is mogelijk om een livestream via Twitter te delen, maar dit is niet verplicht en de functie werkt donderdagochtend nog niet. Vanaf donderdagmiddag 15.00 uur zal het mogelijk zijn om Periscope-links naar Twitter te versturen.

Twitter kan ervoor kiezen om eerdere streams uit te lichten en op het thuisscherm van Periscope zichtbaar te maken. Tijdens de testperiode gebeurde dit onder meer met streams van skateboarder Tony Hawk, astronaut Chris Hadfield en Breaking Bad-ster Aaron Paul.

Bron: Nu.nl

 


Ander app-nieuws