« overzicht App Nieuws

RDW introduceert nieuw model rijbewijs met App

Geplaatst: 18 november 2014

De RDW geeft sinds 14 november een nieuw rijbewijs uit met een chip en een nieuwe vormgeving.

Nieuwe echtheidskenmerken
Het nieuwe rijbewijs heeft meerdere moderne echtheidskenmerken. Op bepaalde plekken is bijvoorbeeld reliëf te voelen, is er een opvallend doorzichtig rond venster (clear window) in het rijbewijs aangebracht en er zit een hologram op die van kleur verandert als je het kantelt. Ook bevat het rijbewijs een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als ook op het rijbewijs te lezen zijn. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR code is een tweedimensionaal grafisch patroon, dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

App met echtheidskenmerken
De RDW heeft een app beschikbaar gesteld, waarmee een aantal echtheidskenmerken zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld met UV licht aan de voorkant een verkeerslicht zichtbaar en aan de achterkant een afbeelding van een weg. De app is verkrijgbaar in de diverse App Stores.

Oude rijbewijs blijft geldig
Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Het aanvraagproces en de kosten van een rijbewijs blijven hetzelfde.

Uitgiften per jaar
Per jaar geeft de RDW ongeveer 1,4 miljoen rijbewijzen uit. Het rijbewijs is een veel gebruikt identificatiedocument in Nederland.

Het afgeven van documenten die nodig zijn voor voertuigen of eigenaren, zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en het APK-formulier is een kerntaak van de RDW.

Meer informatie is beschikbaar op www.rijbewijs.nl

Bron: ANP

 


Ander app-nieuws