Hoe maak je een app?

Het ontwikkelen (of laten maken) van een app voor een smartphone vereist de nodige disciplines en ervaring. Anders dan het ontwikkelen van computersoftware of website zijn er een aantal zaken die fundamenteel anders zijn op een mobiele telefoon of tablet.

Blackberry Android iPhone

 
  • Het begint al met de gebruikersinterface. Het scherm is kleiner en de navigatie gebeurt door middel van touch of door middels van fysieke sneltoetsen.
     
  • De performance is minder dan bij een PC. Omdat het geheugen beperkt is en doordat alles OTA (Over The Air) gaat, is er een kleinere bandbreedte waarover de data getransporteerd moet worden.
     
  • Veel verschillende interfaces. Er zijn allerlei interfaces en extra functies waar rekening gehouden mee dient te worden, zoals camera, SMS, GPS, adresboek en mobiele betalingen om er een aantal te noemen.
     
  • Ontwikkeling van de software voor smartphones. Waar een PC onder Windows, Mac OS of Linux draait zijn er veel meer varianten voor mobiele telefoons, die ieder een eigen ontwikkeltool en aanpak vereisen. Daarnaast zijn er honderden versies van mobiele browsers met ieder weer eigen eigenaardigheden.
 


Voorheen werden native mobiele apps ('native' houdt in specifiek voor dat ene besturingssysteem) met name in Java varianten, zoals J2ME of C varianten zoals Objective C geschreven. Tegenwoordig is de trend dat voor de nieuwe besturingssystemen apps in een C variant (C#, C++, Objective C) kunnen worden gemaakt.

Voor de mobiele web-apps (dus een app die werkt op alle besturingssystemen) geldt dat deze voorheen in HTML varianten, zoals cHTML, iHTML en WML geschreven moesten worden. Tegenwoordig ondersteunt elke moderne smartphone HTML5.

Heb je een goed idee om een app te maken, maar weet je niet hoe je deze app kan maken?

 

Plaats gratis een opdracht